fredag 16 november 2012

Toppen är botten

Andra säsongen av Hustoppen går just nu på TV8 på måndagkvällarna. Sveriges vackraste hem ska utses; ett programkoncept som borde vara av intresse för alla oss som gillar att frossa i vackra hem. Ändå sitter jag mest och retar upp mig på hur otroligt förutsägbar juryn (bestående av tre besserwissrar i arkitekt- och inredningsbranchen) är. Alla hem som har minsta gnutta personlighet dissar de totalt och allt avskalat, sterilt och tråkigt får skyhöga betyg. Att säga på förhand vad juryn kommer att säga är helt enkelt inte så svårt.

För mig blir det nästan skrattretande tydligt att det är "politiskt korrekt" bland branschfolk att tycka att vissa saker är bra och att andra saker är mindre bra, oavsett vad man egentligen tycker. Typ "Jag gillar egentligen inte det här huset alls, men det är ju ändå Bruno Mattsson som har ritat det, så jag ger det 9 poäng av 10 möjliga." Det känns väldigt pretto, tycker jag.

Här kommer en bildkavalkad på några av mina favoriter från tävlingen, som helt oförtjänt har hamnat långt ner på juryns lista. (Bilder lånade från TV8:s hemsida.)







Om det planeras en tredje säsong av det här programmet bör nog TV8 se över röstningsförfarandet. Kanske satsa på en jury där medlemmarna faktiskt vågar uttrycka något som känns som det är på riktigt och inte bara åsikter som kom med examensbeviset från arkitekthögskolan...

11 kommentarer:

  1. Du, det är likadant inom trädgård, fullt med stroppiga, okunniga och prestigefulla stilpoliser. Sådana som tror att de "vet"... men de har total avsaknad av egen stilkänsla och varken kan eller vågar arbeta med egna idéer. Bah, säger jag, folk får väl ha det som de vill? Vad som är vackert är väldigt subjektivt och ska så vara - det är ju det som är hela grejen att det finns kreativ mångfald.

    Kul att du tar upp ämnet! Ha en finfin helg i ditt personliga och stilfulla hus.

    Kram

    SvaraRadera
  2. För mig skulle juryn lika väl tas bort, så trött på alla dessa tävlingar, det kunde väl räcka att vi får titta in i dessa vackra, fina och roliga hem och bara njuta..:) Så som vi gör här i bloggvärlden;);)

    Härligt att kika in hos dig igen!

    Kram och fin helg:)

    SvaraRadera
  3. Jaaa.. håller med! De där tre skulle bara göra sig märkvärdiga och de röstade sannerligen inte på de finaste och mysigaste husen att bo i! Nä... Det roliga var att se husen och höra de som bodde i dem, juryn kunde de hoppa över helt! *S*

    Ha en fin kväll och helg!
    Varm hälsning från Solglänta
    (Sveriges mysigaste lilla stuga! *S*)

    Linnea

    SvaraRadera
  4. Ja den juryn tröttnade jag på förra säsongen.. Sååå trista. Visste inte ens att det var en ny säsong igång. Tack, får kolla in de som gått på play :) utan ljud kanske ;)

    SvaraRadera
  5. Hejja, hejja!
    Har missat det och kollade sen eftersom att det var så många som skrev om programmet.
    Blev grymt besviken...

    Smaken är ju förvisso som baken men jag är för det personliga, levande så det funkar inte riktigt för mig=))

    Kram till dig och fin helg/Hannis

    SvaraRadera
  6. Jag har sett några av dessa program och m¨nga personliga vackra hem har helt klart valts bort mot en helt annan typ.
    Ha en fin kväll!
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  7. Bra "rutet" där fröken Grön!

    Jag har bara sett enstaka avsnitt, men aldrig röstningen. Den känns helt ointressant. Man gillar ju det man gillar oavsett vad prettojuryn tycker...

    Fast jag gillade faktiskt Carouschka Streijffert (lätt namn att komma ihåg - not) när hon var inredare i Roomservice! Tyckte hon var duktig på att läsa av vad "kunderna" gillade.

    Helg igen. Det är väl för härligt ;)
    Kram

    SvaraRadera
  8. Helt rätt!

    Väldigt förutsägbara i juryn, annars tycker jag programmet är bra.

    Fin helg min vän,
    Kram Anneli

    SvaraRadera
  9. Håller med dig. Jag har inte sett andra omgången.
    Tack för en trevlig blogg :-)
    Mia

    SvaraRadera
  10. Jag kollar inte ens längre...för precis som du säger så vet man hur det kommer sluta i såna program...Anna :)

    SvaraRadera
  11. Bra rutet Fröken! Jag brukar byta kanal när det är dags för juryn, tycker de är sååå trista och grå!

    /Frida

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!